• slider1

Bemutatkozónk

Őshonos állatok bemutató parkja

Balástya mellett, Szegedtől 19 km-re, az autópálya lehajtó közelében található ez a térségünkben egyedülálló, különleges park. 2 hektáron, őshonos és védett magyar állatok tekinthetők meg eredeti környezetükben.

Napjainkban egyre nagyobb érdeklődés övezi a Magyarországon őshonos, védett fajokat. A hagyományos állattartás kiveszőben, egyre kevesebb a kisparaszti gazdaság. Az egykor természet közelében élő emberek életmódjáról, életritmusáról, tenyésztett és fogyasztásra kerülő állataikról gyermekeink lassan csak tankönyvből értesülhetnek. Sokunkban nosztalgikus érzések ébrednek, ha a kopasznyakú tyúkokra, vagy a mangalicából készült sonkára gondolunk. Az elbeszélések megkopnak a „régiektől", és lassan kivesz az egykor oly népszerű és színvonalas hazai állattartás. Miközben szerencsére egyre többen ismerik fel, hogy az egészséges életmód, egészséges étkezés igenis ezeken a régi szokásokon, táplálékokon alapul.

Témaparkunkban eredeti környezetben ismerkedhetnek meg a szabadtartással. Olyan őshonos és védett fajok találhatók meg, mint a szürke marha, a hortobágyi racka, a cigaja, a cikta, a magyar parlagi kecske, a szőke mangalica, a sárga és a fehér magyar tyúk, a fekete és a kendermagos erdélyi kopasznyakú tyúk, a magyar parlagi gyöngytyúk, a tarka magyar kacsa, a bronzpulyka és a fodros tollú magyar lúd. Táplálékuk pedig kizárólag tiszta takarmány!

Kedvezőtlen időjárási körülmények esetén, vagyis ha esik, ha fúj, akkor sem maradnak élmény nélkül a hozzánk látogatók. A központi épületünkben, a modern technikának köszönhetően bármikor be tudjuk mutatni a fajokra jellemző tudnivalókat, megtekinthetik kiállításunkat. Rendelkezésünkre áll egy olyan tér is, amely segítségével épületen belülről figyelhetőek meg a kint zajló események, továbbá leírást olvashatnak az adott fajról, tartási körülményeiről. A témapark külső részein pedig körsétát tehetnek.
Az állatok, a karámok, a gémes kút, és minden eszköz rendelkezésre áll, amely része az egykori állattartás kellékeinek.

Mindenki számára jól ismert, hogy a mai diákok a tanuláshoz rendkívül sok ingert igényelnek. Az olvasott szövegen és az előadásokon kívül videó anyagokkal, internetes tartalmakkal egészül ki az oktatás. A természetvédelem, a környezetismeret tanítása kizárólag tankönyvből nem lehetséges. Ehhez is nagyon sok segítséget nyújt az Őshonos állatok bemutató parkja. A gyakorlatban megszerzett ismeretek izgalmasabbak, élvezetesebbek, szinte játszva tanulás zajlik, ahol a tudás hosszú távra szól. Ha ez kiegészül szemléletformálással is, akkor a felnövekvő generációknak különleges lehetőséget biztosítottunk közvetlen környezetük megóvásához.
A természetes környezet mellett hangsúlyt fektetünk tehát a további környezetvédelemre is, így nyújtva komplex képet, mintát a múlt és a modernkor ötvözési lehetőségeiről. Pirolízises biomassza kazánnal biztosítjuk a fűtést, napkollektort és víztisztítót alkalmazunk az ökológiai lábnyomunk csökkentése érdekében.

Épületünk teljes mértékben akadálymentesített.